YAŞAMA SEVİNCİ ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU MÜDÜRLÜĞÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
OKUL SAĞLIĞI PLANI
YAŞAMA SEVİNCİ ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU MÜDÜRLÜĞÜ
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
OKUL SAĞLIĞI PLANI
Beslenme Dostu Okul Planı Formu
AMAÇ: Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için; Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme, Çocuklarda obezite, Sağlıklı okul dönemi, Sağlık risklerine göre çocuk ve aile beslenmesi programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek. Aile bireylerinde beslenme bilincini arttırmak, sağlık risklerini azaltmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak |
HEDEFLER: “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi Okullarımızda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması Veliler ve öğrencilerde hareketli yaşam konusunda duyarlılığın arttırılması Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması Kurumun eksikliklerini belirleyerek okulun sağlık hizmetlerinin yükseltilmesi. |
ETKİNLİKLER ve İZLEME - DEĞERLENDİRME |
||||
ETKİNLİKLER |
UYGULAMA ZAMANI |
AÇIK HEDEF UYGULANDIMI? |
İZLEME – DEĞERLENDİRME |
|
EVET |
HAYIR |
|||
Okul sağlığı yönetim ekibinin kurulması |
Eylül |
ü |
|
Okul Sağlığı Yönetim Ekibi evrakının hazırlanması |
Okul sağlığı yönetim ekibi tarafından beslenme dostu okul projesi toplantısının yapılması |
Eylül |
ü |
|
Toplantı yapılması |
ETKİNLİKLER ve İZLEME - DEĞERLENDİRME |
||||
ETKİNLİKLER |
UYGULAMA ZAMANI |
AÇIK HEDEF UYGULANDI MI? |
İZLEME – DEĞERLENDİRME |
|
EVET |
HAYIR |
|||
Yemekhane denetleme ekibinin kurulması |
Eylül |
ü |
|
Denetleme ekibi ilk denetimini gerçekleştirdi. |
Eylül ayı çalışma raporunun ve Ekim ayı yemek listesinin denetlenmesi |
Eylül |
ü |
|
Eylül ayı çalışma raporu oluşturuldu. Ekim ayı yemek listesi denetlendi. |
Yemekhanenin denetlenmesi |
Eylül |
|
|
Yemekhane denetleme ekibi, yemekhaneyi denetledi. |
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Eylül |
|
|
Ayın meyvesi olarak elma seçildi.Etkinlikler yapıldı. |
Öğrenci, öğretmen ve okul calışanları sağlıklı beslenme ve hareketli hayatı teşvik edecek okulumuz araka bahçesinde yürüyüş düzenlenmesi.Hemşiremiz sağlıklı beslenmenin faydalarını açıklaması |
|
|
|
Tüm öğrencilerimiz hareketli yaşam için etkiliğimize katıldı.Sağlıklı Beslenme faydaları öğrenildi.
|
‘Dünya Okul Sütü Günü’ nün kutlanması |
Eylül |
|
|
Her öğrenciye sütün faydaları anlatıldı .
|
Yıllık çalışma planının hazırlanıp internette yayınlanması. |
Ekim |
|
|
Okulun internet sitesinde yayınlandı. |
Okul panosunun oluşturulması, afişlerin asılması. |
Ekim |
|
|
Panolar hazırlandı. |
Sağlık için spor etkinliklerinin yapılması. |
Ekim |
|
|
Okulun araka bahçesinde yürüyüş düzenlendi. |
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi. |
Ekim |
|
|
Periyodik izlem kapsamında yapıldı. |
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Ekim |
|
|
Ayın meyvesi olarak ‘armut’ seçildi. Armut faydaları anlatıldı, armut resimleri çizildi.
|
Veli bilgilendirme toplantılarında sağlıklı beslenme konularına değinilmesi |
|
|
|
Veli toplantısında sağlıklı beslenmenin faydaları açıklandı. |
Öğrencilerle kış sebzelerinden ‘Turşu Kurma’ etkinliği |
Ekim |
|
|
Öğrencilerimize kış sebzeleri tanıtıldı. Turşu kurma etkinliği ile bu sebzelerin yararları anlatıldı. |
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Ekim |
|
|
Ayın meyvesi olarak c vitamini deposu olarak mandalina secildi. |
‘Dünya El Yıkama Günü’ etkinliğinin yapılması |
Ekim |
|
|
Pano düzenlendi.tüm öğrenciler bilgilendirildi. |
Ekim ayı calışma raporunun değerlendirilmesi.Kasım ayı yemek listesinin denetlenmesi |
Ekim |
|
|
Okul sağlığı yönetim ekibi tarafından değerlendirildi.Yemekhane denetleme komisyonu üyeleri tarafından gerçekleştirildi. |
Yemekhanenin denetlenmesi |
Ekim |
|
|
Yemekhane denetleme ekipi tarafından değerlendirildi. |
ETKİNLİKLER ve İZLEME - DEĞERLENDİRME |
||||
ETKİNLİKLER |
UYGULAMA ZAMANI |
AÇIK HEDEF UYGULANDIMI? |
İZLEME – DEĞERLENDİRME |
|
EVET |
HAYIR |
|||
Okul beslenme programı hakkında ve sağlıklı beslenme konusunda öğrencilere bilgiler verilmesi. |
Kasım |
|
|
|
Okul beslenme panosunda Sağlıklı ve Dengeli Beslenme ilgili bilgiler duyurulması |
Kasım |
|
|
|
“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nedeniyle abur cubura son etkinliği yapılması. |
Kasım |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Kasım |
|
|
|
Öğrencilerin boy, kilo ölçümlerinin sonucuna göre problem yaşayan öğrencilerle ve velilerle görüşülmesi. |
Kasım |
|
|
|
‘Dünya Diyabet Günü’ etkinliğinin yapılması |
Kasım |
|
|
|
Kasım ayı çalışma raporunun ve Aralık ayı yemek listesinin denetlenmesi |
Kasım |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Kasım |
|
|
|
‘Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ dolayısıyla okulumuz hemşiresinin sunum yapması |
Kasım |
|
|
|
Okul beslenme panosunda “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” ile ilgili bilgiler duyurulması. |
Aralık |
|
|
|
Okulun web sayfasında beslenme köşesinin oluşturulması. |
Aralık |
|
|
|
Fastfood hakkında bilgilendirme. Abur cuburlar hakkında bilgilendirme |
Aralık |
|
|
|
‘Yerli Malı Haftası’ nın kutlanması |
Aralık |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Aralık |
|
|
|
ETKİNLİKLER ve İZLEME - DEĞERLENDİRME |
||||
ETKİNLİKLER |
UYGULAMA ZAMANI |
AÇIK HEDEF UYGULANDIMI? |
İZLEME – DEĞERLENDİRME |
|
EVET |
HAYIR |
|||
Meyve ve süt günleri düzenlemek. |
Ocak |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Ocak |
|
|
|
Ocak ayı çalışma raporunun ve Şubat ayı yemek listesinin denetlenmesi. |
Ocak |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Ocak |
|
|
|
Öğrencilere doğru beslenme hakkında eğitici cd. İzletilmesi. |
Şubat |
|
|
|
Sağlıklı Yaşam Panosunun düzenlenmesi |
Şubat |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Şubat |
|
|
|
Şubat ayı rapor ve Mart ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
Şubat |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Şubat |
|
|
|
“22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla pano hazırlanması. |
Mart |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Mart |
|
|
|
Mart ayı çalışma raporunun ve Nisan ayı yemek listesinin denetlenmesi. |
Mart |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Mart |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Nisan |
|
|
|
Nisan ayı rapor ve Mayıs ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
Nisan |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Nisan |
|
|
|
“22 Mayıs Dünya Obezite Günü” ile ilgili etkinlikler yapmak. |
Mayıs |
|
|
|
‘Ayın Meyvesi’ etkinliğinin yapılması |
Mayıs |
|
|
|
Mayıs ayı rapor ve Haziran ayı beslenme listesinin denetlenmesi. |
Mayıs |
|
|
|
Yemekhanenin denetlenmesi |
Mayıs |
|
|
|
Öğrenci,okul çalışanları ve ailelerin katılımı ile sağlıklı beslenme Ve hareketli hayatı teşvik edecek yarışmalar,oyunlar,spor müsabakaları vb. etkinlikler içeren bir piknik organizasyonu |
Haziran |
|
|
|
Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi |
Haziran |
|
|
|
UYGUNDUR
OKUL MÜDÜRÜ
TEOMAN DEMİR